Afstudeeronderzoek ontwikkeling van een meetopstelling voor de thermische weerstand van grond 

Lijkt het jou interessant om je te verdiepen in g-waarde en vervolgens een testopstelling te ontwikkelen? Dan zijn we opzoek naar jou!

De opdracht:

Lijkt het jou interessant om je te verdiepen in g-waarde en vervolgens een testopstelling te ontwikkelen? Met onze geavanceerde apparatuur kun je aan de slag om de g-waarde en de vochttoestand van de bodem te bepalen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om nieuwe sensoren te integreren en zo bij te dragen aan innovatieve meetmethodes. Vind jij het leuk om in het laboratorium te experimenteren met grond, water en meetsensoren én je een oplossing wilt vinden voor een concreet onderzoeksvraagstuk, dan is dit voor jou de uitdaging!

Achtergrondinformatie:

We doen we veel onderzoek naar de thermische weerstand (g-waarde) van grond. Deze grondeigenschap is van groot belang voor de warmte-afdracht van ondergrondse elektrische kabels en aldus bepalend voor de belastbaarheid van de kabels. Er wordt op dit moment veel onderzoek uitgevoerd naar de thermische weerstand van grond in het kader van de energietransitie en de congestie op het huidige elektriciteitsnetwerk. Door de netcongestie is er een wens om bestaande kabels hoger te belasten, met een hogere temperatuurontwikkeling in de kabels tot gevolg en bovendien de kans op het ontstaan van gronduitdroging rond de kabels. Om schade aan kabels te voorkomen is goed inzicht in de thermische eigenschappen van de ondergrond essentieel.

De thermische weerstand ofwel g-waarde is grondsoortspecifiek en sterk afhankelijk van met name de dichtheid van de betreffende grond en het vochtgehalte. Er is internationaal veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over de correlatie tussen de samenstelling, de dichtheid, het vochtgehalte en de g-waarde van verschillende grondsoorten. Desondanks wordt er voor projecten nog steeds veel grond- en laboratoriumonderzoek gedaan naar de g-waarde van grond. In ons laboratorium meten wij g-waarden met de zogeheten naaldmethode, zowel van ongeroerde als geroerde grondmonsters. Om de vochtafhankelijkheid te onderzoeken worden op dit moment vaak meetreeksen van grondmonsters met verschillende grondsoorten geprepareerd en in het laboratorium gemeten. De wens bestaat om een meer geavanceerde testopstelling te ontwikkelen waarin het vochtgehalte van één monster op een gecontroleerde wijze kan worden gevarieerd (zoals in een testopstelling voor het bepalen van een pF-curve) en de g-waarde, vochttoestand en eventueel ook de zuigspanning kan worden gemeten. 

Wat bieden we:

In ons laboratorium in Tolbert (Groningen) krijg je de ruimte om te experimenteren, met ondersteuning van ervaren adviseurs en laboranten. Deze opdracht is een mix van praktijk en theorie: je voert experimenten uit in het laboratorium en werkt de resultaten uit op onze adviesafdeling. Heb je een eigen invalshoek of suggesties? Wij staan open voor jouw inbreng! 

We begrijpen dat je naast je studie een leven hebt, daarom bieden we een (stage)vergoeding. Bevalt de samenwerking? Dan ligt er misschien een mooie toekomst bij ons voor je!

Nadere informatie:

Voor meer informatie over de afstudeeropdracht kun je telefonisch contact opnemen met Yuri Houthuesen, senior adviseur 06 21 59 85 59

Solliciteren:

Ben jij de juiste kandidaat? Solliciteer direct online. 

Direct solliciteren

Button