Trillingsmetingen
Werkzaamheden waarbij trillingen ontstaan, kunnen schade en hinder veroorzaken, zeker in een bebouwde omgeving. Hierbij kan worden gedacht aan sloopwerkzaamheden, het in- en uittrillen van damwanden of het heien van funderingspalen. Er wordt daarom voor diverse werkzaamheden steeds vaker voorgeschreven dat trillingsmetingen door een onafhankelijk bedrijf dienen te worden uitgevoerd.
Wij hebben jarenlange ervaring met de uitvoering van trillingsmetingen en beschikken over verfijnde apparatuur om trillingen zorgvuldig te meten volgens de meet- en beoordelingsrichtlijn van de Stichting Bouw Research(SBR), deel A schade aan gebouwen. Door onze ruime geotechnische expertise met grote en kleine projecten, wordt het schaderisico, aan de hand van de resultaten van de trillingsmetingen, zorgvuldig beoordeeld. Tijdens het bouwproces gebruiken wij onze expertise voor het begeleiden/optimaliseren van de werkzaamheden ter voorkoming van schade aan de omgeving. Veel voorkomende en gerelateerde werkzaamheden, zoals het plaatsen van scheurmeters en monitoring van hoogtemerken, worden eveneens door ons verzorgd. Tevens kunnen wij de te verwachten trillingsniveaus en de daarbij behorende risico’s vooraf prognoticeren middels het opstellen van een trillingspredictie. Voor meer info over trillingspredicties ga naar: ons-werk/advies/woning-en-utiliteitsbouw/trillingspredicties
Meetmethode bemande & onbemande trillingsmetingen
Een meetsysteem voor het meten en registreren van trillingen bestaat uit een sensor en modemlogger. Wij hebben de beschikking over een ruim aantal trillingsmeetsystemen en appendages voor het uitvoeren van trillingsmetingen onder wisselende omstandigheden en aan diverse soorten objecten. Al onze meetapparatuur is geschikt voor het uitvoeren van bemande of onbemande metingen. De metingen worden o.a. verricht aan gebouwen, leidingen en bruggen. Tevens is het mogelijk trillingen in de ondergrond te meten middels het gebruik van een trilconus, welke wij met onze sondeerequipment op de gewenste diepte kunnen aanbrengen.
Bij de start en/of op cruciale momenten kan één van onze gespecialiseerde medewerkers aanwezig zijn om de metingen uit te voeren en eventueel de werkzaamheden en de trillingsniveaus te optimaliseren. Tijdens andere momenten van de metingen kan veelal worden gemeten zonder de aanwezigheid van een medewerker. Indien gewenst, is het mogelijk de metingen via een modemverbinding vanaf ons kantoor te monitoren. Tevens bestaat de mogelijkheid om door een email of sms-bericht op de hoogte te worden gesteld van een eventuele overschrijding van vooraf ingestelde signaal en alarmwaarden.
Voorbereiding, toetsing en rapportage
Voor aanvang van de werkzaamheden wordt vaak een trillingspredictie en/of risicobeoordeling opgesteld. Deze beoordeling vormt de basis voor een monitoringsplan, waarin de verschillende type metingen, meetfrequenties en grenswaarden worden omschreven ter voorkoming van nadelige gevolgen van de geplande werkzaamheden voor de omgeving. Wij kunnen vooraf voor u een monitoringsplan opstellen, dat veelal ter goedkeuring dient te worden voorgelegd aan de opdrachtgever en verzekeraar. Na uitvoering van de trillingsmetingen wordt een rapportage opgesteld. Waarin, naast een beschrijving van de uitgevoerde metingen en geregistreerde waarden, ook uitspraken worden gedaan over de mate waarin het ontstaan van schade aan belendingen als gevolg van de gemeten trillingen aannemelijk mag worden geacht. De meetresultaten worden beoordeeld en getoetst conform de SBRrichtlijn, deel A schade aan gebouwen.