Vervormingsprognoses

Wanneer een grondlaag onder invloed van een belasting wordt samengedrukt, is er sprake van zetting. Dit kan leiden tot verzakking van in de grond liggende leidingen, bestratingen en boven- en naastliggende bouwkundige constructie. Zetting is een risico wat bij bouwprojecten en de omliggende omgeving voor problemen kan zorgen. Afhankelijk van de situatie, verschilt de oorzaak van een zetting. Het verhogen van de belasting op het maaiveld, het verlagen van de grondwaterstand, het trillend inbrengen van palen of damwandplanken en aardbevingen kunnen onder andere oorzaken zijn van zettingen.

Wiertsema & Partners biedt door middel van zettingsberekeningen inzicht in de mogelijke risico’s voor uw project en bijbehorende werkzaamheden. De zettingsberekeningen geven inzicht in mogelijke optredende zettingen, verschilzettingen en restzettingen. Daarnaast kan in een vroeg stadium van een project maatregelen worden voorgesteld om de zettingen te beheersen en vertragingen te voorkomen. Tot slot worden eventuele invloeden op de omgeving beschreven.

Bouwrijp maken

Voor het bouwrijp maken wordt een zetting vaak juist bewust geïnitieerd om zettingen in de toekomst te kunnen beperken. Voor het bouwrijp maken van een zettingsgevoelig gebied wordt veelal gebruik gemaakt van voorbelasting met of zonder verticale drainage of vacuümconsolidatie. Afhankelijk van de zettingsgevoeligheid van de ondergrond en de vereiste restzettingen, kunnen wij een advies op maak maken die bestaat uit het uitvoeren van een zettingsberekening en/of stabiliteitsberekening waarbij ook rekening wordt gehouden met de invloed van de voorbelasting op de omgeving. Ook een ophoging met lichte ophoogmateriaal (evenwichtsconstructie) kan worden berekend.

Zakbaakfit berekening (leaflet aanwezig; nagenoeg letterlijk uit leaflet overgenomen)

Zettingen van grondlichamen worden traditioneel gemeten met zogenaamde zakbaken. Een zakbaak is een plaat met een meetstang, welke op het oorspronkelijke maaiveld wordt geplaatst voordat er grond wordt opgehoogd. Door de zandhoogte en de stang voor, tijdens en na het ophogen in te meten, kan een uitspraak worden gedaan over de zetting in de tijd. Dit wordt gedaan door middel van een zakbaakfit, waarbij de gemeten zettingen worden vergeleken met de berekenende of de te verwachten zettingen. Doordat met zakbaakmetingen de werkelijke zettingen op de projectlocatie worden gemeten, kan daarmee met grotere zekerheid worden berekend hoeveel restzettingen zijn te verwachten naar oplevering.

Wiertsema & Partners kan een automatische zakbaakmeting voor u uitvoeren. Door de zetting van de zakbaak continu te meten ontstaat een betrouwbare en nauwkeurige continue datareeks. Hiermee kunnen restzettingen nauwkeuriger en sneller worden vastgesteld, omdat door de hogere datadichtheid sneller een goede fit mogelijk is. Er kan hiermee sneller worden vastgesteld of de uitgangspunten met betrekking tot de bodemparameters juist zijn en of de uitgangspunten, zoals benodigde tijd en hoeveelheid en type ophoogmateriaal, correct zijn aangenomen. Wiertsema & Partners heeft een datapanel ontwikkeld waarin deze meetdata continue online wordt gepresenteerd. Hierdoor kunnen de metingen door derden gevolgd en gedownload worden indien hiervoor toestemming is verleend.

Indien noodzakelijk, kunnen wij voor de start van de werkzaamheden het veld- en laboratoriumonderzoek uitvoeren en op basis daarvan de geotechnische adviezen opstellen. Wij kunnen hierdoor met de inzet van de automatische zakbaak vlot inspelen op de gemeten zettingen en tijdens de uitvoering adviseren over ophoogslagen of zettingstijd. Zettingen zijn geotechnisch nauw verbonden met water(over)spanningen. Daarom worden de automatische zakbaken vaak uitgevoerd in combinatie met waterspanningsmeters (WSM’s) en zandhoogtemeters. Deze aanvullende metingen kunnen wederom via ons datapanel ontsloten worden.


Uw contactpersoon

Martijn Ypma

Martijn Ypma

Hoofd Advies
Button