Alhoewel we ons binnen Wiertsema & Partners op vele manieren bezighouden met de ondergrond, is archeologie voor de meesten van ons een onbekende invalshoek. Om hier een beter beeld van te krijgen, is de Jong Talent Groep afgelopen week op bezoek geweest bij het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD).
We begonnen de middag met een presentatie van onze collega Jaap, over de archeologie van Fryslân. Hieruit blijkt dat men vroeger niets anders deed dan water- en bodemgestuurd inrichten, iets wat de overheid tegenwoordig weer als uitgangspunt heeft genomen. Het vestigingspatroon van de mens is namelijk zeer sterk verbonden met de ontwikkeling van het landschap tijdens het Holoceen
Vervolgens kregen we in het NAD artefacten te zien uit al deze periodes, waaronder walvisbotten, aardewerk uit de Romeinse tijd en een fascinerende menselijke ‘coproliet’. De rondleiders wisten bij veel objecten een verhaal te vertellen, zoals hoe men bijvoorbeeld aan de Friese kust bij gebrek aan hout katrollen maakte uit walvisbotten.
Al met al was het een leerzame en gezellige middag, waarin we eens door een andere bril naar de ondergrond hebben gekeken. Archeologie was bovendien een mooie gelegenheid om ons in de ontwikkeling van het Holoceen landschap te verdiepen, iets wat natuurlijk bij vrijwel al onze projecten van belang is.